Afdrukken

Inagro biedt scholen de unieke kans om zelf groenten te telen in de klas.
In januari en februari kan je witloof telen, in september en oktober champignons.

Eind augustus bestelden we een aantal pakketten bij Inagro in Rumbeke en mochten de teeltkits op woensdag 18 september afhalen.
Het tweede leerjaar nam een vliegende start en ging de volgende dag al aan de slag met het materiaal.
Enkele dagen later volgden het eerste en derde leerjaar hun voorbeeld.

Intussen leerden we hoe champignons in grote kwekerijen worden geteeld.
Temperatuur, vochtigheid en inzicht in het plukken bleken drie essentiële zaken te zijn om tot mooie en lekkere champignons te komen.
De bedrijfsfilm van Voet champignons gaf ons een kijkje achter de schermen van een professionele kwekerij.

De kinderen volgden nauwkeurig de bijhorende handleiding: water geven op de eerste, de vijfde en de zevende dag,
de zak/bak gesloten houden tot de schimmelvorming voldoende was.
Eind september kon de zak/bak geopend worden en werd die naar een koelere plaats gebracht.
Het tweede leerjaar plaatste hun bak in de gang, zo konden ook de andere klassen de groei gaan volgen.

Elke morgen was het gespannen uitkijken of er al kleine kopjes verschenen. En inderdaad... een weekje later zagen we de eerste stipjes verschijnen.
Die stipjes werden bolletjes, de bolletjes kleine champignons, de kleine exemplaren grote trossen.



In die periode kwamen we ook champignons tegen buiten de klas. Bij een wandeling in het bos,
bij de dagelijkse wandeling met de hond (afblijven, Cooper!) of gewoon bij de meester thuis ...

          

Op dinsdag 15 oktober plukten we de eerste paddenstoelen. Wat waren we trots op onze oogst! Ze zagen er heel smakelijk uit.
We benoemde de onderdelen: de hoed, de steel, de beurs. We misten wel de plaatjes en de ring. Een paar dagen later kwam daar verandering in...
de grootste paddenstoel was helemaal opengegaan en we konden de plaatjes supermooi zien. Nu snapten we waar die 'ring' vandaan kwam.

    

Met wat spierkracht plukten we op donderdag 17 oktober voorzichtig de champignons uit de bak.
Gewapend met een mes en een snijplankje gingen we de witte producten te lijf.
Fijne schijfjes snijden is niet aan iedereen gegeven, maar de leerlingen van het tweede deden heel hard hun best.
Intussen had mevrouw Mieke haar pan reeds op het vuur gezet en kinderen hielpen haar met de boter en het roeren.
Tenslotte werden de champignons ook gekruid met peper en zout.

  

  

Tijd om te proeven... De meester had een toastje voorzien om de champignons op uit te spreiden.
Wist je dat een pakje 'krakkotten' precies 17 sneetjes heeft?
Zelfs wie nog nooit een paddenstoel geproefd had, heeft geprobeerd... en het viel (meestal) in de smaak !!

  

Helaas is er na het smullen ook een afwas. Volwassenen steken hiervoor hun neus op, maar voor de kinderen is het een leuk extraatje.
En ja... ook de jongens zijn superafwassers.

  

Bedankt Inagro om de kinderen de nieuwe groente te leren kennen van 'zaadje' tot eindproduct.
Bedankt mevrouw Mieke om ons te helpen bij het klaarmaken van de lekkernij.

Op naar de volgende teelt: het witte goud, ook witloof genoemd.