Afdrukken

Na een geslaagde champignonteelt in het najaar wagen we ons in januari-februari aan een tweede teeltkit van de provincie: witloof.
Zou het ons ook deze keer lukken om een succesvolle oogst te verkrijgen?

Op woensdag 15 januari mocht juf Heidi drie teeltkits afhalen in het provinciaal tuinbouwcentrum in Rumbeke
en
we verdeelden de inhoud eerlijk tussen het tweede en derde leerjaar
We kregen elk een twintigtal witloofwortels, anderhalf buisje meststof, zwarte afdekfolie en een mooie handleiding.
Dit kon niet meer mislukken ;-)

De witloofwortels werden vakkundig in een emmer gezet.
Om alle wortels mooi rechtop te laten staan, werd wat plastiek aan de zijkant gestopt.

Er zijn twee manieren om witloof te kweken: in volle grond en op water.
Wij gaan voor het laatste: hydrocultuur... het klinkt geleerder dan het is....

  

  

  

Het kwam er nu op aan om regelmatig het waterpeil in de emmer te meten en het water aan te vullen indien nodig.
De bijgeleverde meststof moest op geregelde tijdstippen aan de planten toegevoegd worden: de tiende, dertiende,
zestiende en negentiende dag. Dit werd nauwkeurig bijgehouden op bovenstaande kalender.

    
na één week ..........................................................................na twee weken


na vier weken !!

Naast het witloof wagen we ons ook aan een extra experiment. Witloof moet in het donker gekweekt worden,
vandaar de zwarte afdekfolie en een donkere kweekplaats (in ons geval een kastje in de gang).
"Als de plantjes niet in het donker staan, krijg je groenloof in plaats van witloof!" werd ons overal verteld.
Eerst zien, dan geloven, dachten we en plaatsten één witloofwortel OP de kast. Zo konden we ook mooi de vorming van de wortels volgen.

         

Grote verwondering na vier weken: onze witloofplantjes uit de klas zijn gigantisch gegroeid en klaar om geoogst te worden.
Eerst even proeven...


Daarna halen we voorzich
tig de witloofplanten uit de emmer en kijken bewonderend naar de ellenlange wortels.
Jammer dat onze handen daar zo vuil van worden...

  

  

Daarna pakken we de witloof in en nemen hem mee naar huis om er iets lekkers mee te maken.

    

Zalig wat er allemaal klaargemaakt werd thuis.... om bij te watertanden...

   
.
    

   



   

Als je volgende week bij je favoriete kwaliteitsslager in de winkel staat
en je ziet deze lekkere witloof-hamburgers in de toonbank liggen,
kopen die handel want de kinderen vinden het hééérlijk !

Met speciale dank aan Leon en Stef voor het nemen van de foto's in de klas en alle ouders voor het maken en fotograferen van de witloofhapjes.
Alle foto's zijn te vinden in onze fotomap.